GYIK – Bankkártyaadatai biztonságos kezelése a dōTERRA-nál

Miért került sor ezekre a változásokra?

Az Európai Parlament és az Európai Bankhatóság az online tranzakciók lebonyolításáról rendelkező új jogszabályokat vezetett be. Ez a jogszabály a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló második irányelv (PSD2), amely 2020. december 31-én lép hatályba.
A PSD2 az EU egy olyan rendelete, amely az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat szabályozza. Célja, hogy biztonságosabbá tegye a pénzügyi tranzakciókat Európában, ezért az új rendeletnek 2020. december 31-ig minden kereskedő köteles eleget tenni. Ennélfogva a doTERRA-nál bonyolított tranzakciók esetében is változásokat tapasztalhat.
Erre a hivatkozásra kattintva eljuthat az Európai Unió hivatalos oldalára, amely részletesen összefoglalja a változásokkal kapcsolatos Gyakran ismételt kérdéseket: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/QANDA_19_5555

Miben érint ez engem?

A tranzakciók alkalmával a bankkártyás fizetés képernyőjén megjelenő információk némileg eltérhetnek az eddigiektől. Bizonyos tranzakciók esetében egy plusz biztonsági lépéssel, azaz erős ügyfél-hitelesítéssel (Strong Customer Authentication, SCA) is találkozhat. Az SCA elvégzését a kártyáját kibocsátó bank követeli meg, nem a doTERRA.

Milyen típusú hitelesítésre számíthatok?

Az erős ügyfél-hitelesítési (SCA) lépcső teljesítésére számos különböző módon kötelezhetik, amelyről a kártyáját kibocsátó bank belátása szerint dönthet. A bankok számos módon kérhetnek hitelesítést. A kártyát kibocsátó bank dönt arról, hogy milyen biztonsági lépéseket alkalmaz, illetve hogy milyen gyakorisággal kér Öntől hitelesítést. Előfordulhat többek között, hogy PIN-kód vagy jelszó megadására kérik, illetve ujjlenyomat-felismerést vagy SMS-en keresztüli azonosítást alkalmaznak.

Hogyan tehetem a magam számára egyszerűbbé ezt a folyamatot a jövőre nézve?

Felkeresheti a kártyáját kibocsátó bankot, hogy utánajárjon, az erős ügyfél-hitelesítés (SCA) mely formáját alkalmazzák. Felajánlhatják Önnek, hogy rögzítik az adatait, és ezáltal aktiválják Önnek a funkciót, ha korábban még nem tette volna meg. Ez nagyban megkönnyíti majd a tranzakciók lebonyolítását, mivel az erős ügyfél-hitelesítés (SCA) már be lesz állítva.
A kártyáját kibocsátó bank esetleg azt a lehetőséget is felajánlhatja, hogy online bankjába bejelentkezve bizonyos kereskedőket, így például a doTERRA-t, engedélyezőlistára helyezzen. Ezzel biztonságos megerősítést adhat bankja számára arról, hogy Ön megbízik egy adott kereskedőben, egyúttal pedig az is lehet, hogy kevesebb hitelesítési kötelezettséggel kell majd a továbbiakban számolnia.

Milyen hatással lesz ez a kifizetéseimben érintett többi fiókra?

A bankkártya tulajdonosaként Önnek kell végrehajtania ezt a plusz biztonsági lépést, nem a doTERRA-fiók tulajdonosának, aki a vásárlást bonyolítja. Nincs befolyásunk arra, hogy a kártyáját kibocsátó bank milyen tranzakciók esetében kötelezi hitelesítésre, de kártyatulajdonosként úgy is dönthet, hogy engedélyezőlistára helyezi a doTERRA-t a fenti kérdésre adott válaszban részletezett módon.

Hatással lesz ez az LRP-sablonomra/rendelésemre?

Ez semmiben sem érinti már meglévő LRP-sablonjait/rendeléseit. Azok a megszokott módon kerülnek feldolgozásra. Amennyiben módosítja LRP-sablonját, a rendszer meg fogja kérni, hogy újból adja meg bankkártyaadatait vagy hitelesítse az adatait. Ha LRP-rendelése automatikus feldolgozása még azelőtt megtörténik, hogy a rendszer felkérné bankkártyaadatai újbóli megadására, rendelését a megszokott módon feldolgozzuk.

Mi történik, ha több bankkártya is el van mentve a fiókomban?

A meglévő LRP-sablonjára elmentett kártya továbbra is elérhető marad. A fiókjában elmentett további kártyákat azonban manuálisan újból egyenként hozzá kell rendelnie a fiókjához.

Share Button